Szczypior gotuje

Szpinak w cieście francuskim

Szpinak w cieście francuskim
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Szpinak świeży - 1 kg
Czosnek - 5 ząbków
Masło - 50 g
Ziemniaki - 2 sztuki
Jaja kurze - 2 sztuki
Kminek zwyczajny - wg. uznania
Ocena
3.84
44
Średnia 3.84 / 5 (44 głosy)
Szpinak w cieście francuskim
  1. 1. Obrane ziemniaki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym maśle na małym ogniu smażymy pokrojony w plasterki czosnek. Dorzucamy partiami umyte liście szpinaku.
    Obrane ziemniaki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości.
Na rozgrzanym maśle na małym ogniu smażymy pokrojony w plasterki czosnek. Dorzucamy partiami umyte liście szpinaku.
  2. 2. Dodajemy śmietanę oraz starte na drobnych oczkach tarki ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Dodajemy śmietanę oraz starte na drobnych oczkach tarki ziemniaki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. 3. Ciasto rozwałkowujemy na ok 2mm, układając farsz po długości ciasta.
    Ciasto rozwałkowujemy na ok 2mm, układając farsz po długości ciasta.
  4. 4. Zawijamy w rulon do momentu zetknięcia się ciasta, sklejamy ze sobą i układamy (sklejeniem ciasta) na pergaminie. Kroimy na mniejsze kawałki ok 4-5cm.
    Zawijamy w rulon do momentu zetknięcia się ciasta, sklejamy ze sobą i układamy (sklejeniem ciasta) na pergaminie. Kroimy na mniejsze kawałki ok 4-5cm.
  5. 5. Smarujemy na wierzchu żółtkiem jajka i posypujemy kminkiem. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku 180* 10 minut. Idealne do podawania na ciepło oraz na zimno. Smacznego
    Smarujemy na wierzchu żółtkiem jajka i posypujemy kminkiem. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku 180* 10 minut.
Idealne do podawania na ciepło oraz na zimno. 
Smacznego
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube