Szczypior gotuje

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Łosoś - 500 g
Szpinak liście (świeże) - 3 pęczki
Czosnek - 3 ząbki
Masło - 20 g
Śmietana - 1 łyżka stołowa
Jaja kurze - 1 sztuka mała
Rozmaryn - wg. uznania
Ocena
3.95
40
Średnia 3.95 / 5 (40 głosy)
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
  1. 1. Przepis dedykowany Bożenie Kisielewicz z Warszawy z kulinarnymi pozdrowieniami od Szczypiora :) Łososia "oskórować", umyć i podzielić na 4 równe steki (po ok 120g każdy). Opruszyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.
  2. 2. Obrany i pokrojony w plasterki czosnek smażymy na małym ogniu ok 2 minuty( pilnunujemy aby się nie przypalił bo będzie gorzki). Dodajemy partiami umyte liście szpinaku mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i ściągamy z ognia do wystygnięcia.
  3. 3. Ciasto rozwałkujemy i kroimy w 4 równe prostokąty. Na środek układamy szpinak i na nim kładziemy łososia. Ciasto zawijamy i obracamy o 180* układając na blaszce wyłożonej pergaminem. ( moment sklejenia ciasta musi być pod spodem łososia). Żółtko jajka rozdzielamy od białka. Za pomocą pędzla rozsmarowujemy żółtko na wierzchu ciasta i posypujemy rozmarynem. Zapiekamy 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180*C. *na zdjęciu dekoracja z owoców i ziół, a potrawa ułożona na puree z groszku cukrowego
    Ciasto rozwałkujemy i kroimy w 4 równe prostokąty. Na środek układamy szpinak i na nim kładziemy łososia. Ciasto zawijamy i obracamy o 180* układając na blaszce wyłożonej pergaminem. ( moment sklejenia ciasta musi być pod spodem łososia).
Żółtko jajka rozdzielamy od białka. Za pomocą pędzla rozsmarowujemy żółtko na wierzchu ciasta i posypujemy rozmarynem.
Zapiekamy 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180*C.

*na zdjęciu dekoracja z owoców i ziół, a potrawa ułożona na puree z   groszku cukrowego
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube