Szczypior gotuje

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Szparagi - 4 sztuki
Salami pikantne - 8 plastrów
Jaja - 2 sztuki małe
Szpinak - wg. uznania
Roszponka - wg. uznania
Mięta - wg. uznania
Szczypiorek - wg. uznania
Rzodkiewka - wg. uznania
Pomidor koktajlowy - wg. uznania
Pomidor - 1 sztuka mała
Musztarda Dijon - 1 łyżka stołowa
Czosnek - 1 ząbek
Oliwa z oliwek - 100 ml
Bazylia świeża - 1 garść
Ocena
4.05
37
Średnia 4.05 / 5 (37 głosy)
Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
  1. 1. Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. 2. Obierz szparagi i w razie potrzeby odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj szparagi ok 3-4minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Szparagi muszą być jędrne ale nie rozgotowane. Każdego szparaga kroimy na połowę i owijamy w plastry salami. Zapiekamy ok 6 minut w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200*C.
  3. 3. Umyte liście szpinaku, roszponki, mięty i pokrojony szczypiorek łączymy dodając pokrojonego pomidora koktajlowego i rzodkiewkę. Układamy na talerzu. Obok za pomocą łyżeczki nakładamy sos. Na liściach układać będziemy zapieczone szparagi.
  4. 4. Jajka wbij do osobnych filiżanek. W szerokim garnku zagotuj wodę dodając łyżkę soli i ocet. Za pomocą łyżki należy spowodować „wir”, w który dodamy jedno jajko, ciągle mieszając uważamy aby nie dotknąć jajka. Po ok 2 minutach za pomocą cedzaka wyciągamy jajko w koszulce i serwujemy na szparagach. Tą samą czynność robimy z drugim jajkiem.
    Jajka wbij do osobnych filiżanek. W szerokim garnku zagotuj wodę dodając łyżkę soli i ocet. Za pomocą łyżki należy spowodować „wir”, w który dodamy jedno jajko, ciągle mieszając uważamy aby nie dotknąć jajka. Po ok 2 minutach za pomocą cedzaka wyciągamy jajko w koszulce i serwujemy na szparagach. Tą samą czynność robimy z drugim jajkiem.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube