Szczypior gotuje

Galantyna z kurczaka z morelami i śliwką.

Galantyna z kurczaka z morelami i śliwką.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Kurczak - 1 sztuka średnia
Morele - 50 g
Śmietana 30% - 150 ml
Sezam biały - wg. uznania
Ocena
3.83
41
Średnia 3.83 / 5 (41 głosy)
Galantyna z kurczaka z morelami i śliwką.
  1. 1. Trybowanie luzowanie kurczaka zaczniemy od odcięcia szyjki oraz gruczołu łojowego w postaci kupra. Odcinamy także końcówki skrzydeł w stawie łokciowym i nogi w stanie kolanowym. Następnie kładziemy kurczaka piersią na desce i nacinamy wzdłuż po kręgosłupie. Ostrożnie oddzielamy skórę oraz mięso od kości grzbietu od mięsa i skóry. Mięso oddzielamy ostrożnie i zsuwamy je w dół. Gdy dojdziemy do stawów udowych i skrzydeł wyłamujemy kości i przecinamy więzadła. Piersi oddzielamy delikatnie od żeber i delikatnym cięciem nóż prowadzimy wzdłuż mostka aby nie uszkodzić skóry. Kikuty skrzydełek okrawamy i zeskrobujemy mięso, wyciągamy je obracając skórę do środka. Podobną czynność wykonujemy wycinając kości z udek. Sprawionego kurczaka układamy na foli posypanej papryką słodką, solą, pieprzem i białym sezamem. Wyrównujemy mięso na całym płacie, solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką. Z odciętych kawałków mięsa sporządzimy farsz.
  2. 2. Mięso mielimy na drobnych oczkach, dodajemy schłodzoną śmietanę oraz pokrojone na pół morele i śliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Gotowy farsz rozkładamy na płacie trybowanego kurczaka i zawijamy równomiernie wzdłuż pamiętając aby folia była w tym czasie napięta i utrzymywała roladę- końcówki foli zakręcamy jak cukierka. Gotową galantynę związujemy dratwą tak jak związuje się pieczeń lub nakładamy siatkę do pieczenia mięs.
    Mięso mielimy na drobnych oczkach, dodajemy schłodzoną śmietanę oraz pokrojone na pół morele i śliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Gotowy farsz rozkładamy na płacie trybowanego kurczaka i zawijamy równomiernie wzdłuż pamiętając aby folia była w tym czasie napięta i utrzymywała roladę- końcówki foli zakręcamy jak cukierka.
Gotową galantynę związujemy dratwą tak jak związuje się pieczeń lub nakładamy siatkę do pieczenia mięs.
  3. 3. Galantynę przygotować możemy dwoma technikami: Ustawiamy na piecu konwekcyjno parowym temperaturę 75*C i gotujemy galantynę w wilgotnym cieple ustawiając sondę igłową, którą wbijamy w roladę na określoną temperaturę 70*C- czyli proces gotowania zakończy się jak mięso osiągnie wyznaczoną temperaturę. Domowy sposób – kąpiel wodna. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 150*C napełniamy brytfankę wodą i podgrzewamy ją do temperatury 80*C, następnie wkładamy roladę aby woda całkowicie ją pokryła i pieczemy obniżając temperaturę pieca do 140*C. W tym przypadku po ok 30-40 minutach musimy wbić termometr w mięso. Gotowa galantyna będzie miała temperaturę 70*C.
    Galantynę przygotować możemy dwoma technikami:
Ustawiamy na piecu konwekcyjno parowym temperaturę 75*C i gotujemy galantynę w wilgotnym cieple ustawiając sondę igłową, którą wbijamy w roladę na określoną temperaturę 70*C- czyli proces gotowania zakończy się jak mięso osiągnie wyznaczoną temperaturę.
Domowy sposób – kąpiel wodna. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 150*C napełniamy brytfankę wodą i podgrzewamy ją do temperatury 80*C, następnie wkładamy roladę aby woda całkowicie ją pokryła i pieczemy obniżając temperaturę pieca do 140*C. W tym przypadku po ok 30-40 minutach musimy wbić termometr w mięso. Gotowa galantyna będzie miała temperaturę 70*C.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube