Szczypior gotuje

Parfait z Crème fraîche z łososiem Sous Vide (52*C)

Parfait z Crème fraîche z łososiem Sous Vide (52*C)
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Łosoś - 300 g
Crème fraîche - 300 g
Żelatyna - 6 łyżeczek do herbaty
Śmietana 36% - 50 ml
Malina - 200 g
Koperek - wg. uznania
Szczypiorek - wg. uznania
Ocena
4.53
32
Średnia 4.53 / 5 (32 głosy)
Parfait z Crème fraîche z łososiem Sous Vide (52*C)
  1. 1. Filet z łososia bez skóry kroimy na długość ok 30cm i szerokość 3cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Owijamy łososia i zwijamy w folię spożywczą na kształt "cukierka", pakujemy w pakowarce próżniowej i gotujemy w kąpieli wodnej w 52*C 7 minut. Schładzamy w kąpieli wodnej (50%wody-50% lodu).
  2. 2. Do crème fraîche dodajemy odrobinę cukru, soli i białego pieprzu. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (podobnie jak się rozpuszcza czekoladę:) ), a następnie dodajemy do crème fraîche- mieszając dodajemy ubitą śmietanę.
  3. 3. Mus z malin: Do rondelka wsypujemy maliny, dodajemy cukier i odrobinę wody. Gotujemy ok 2 minut. Całość cedzimy przez gęste sitko i pozostawiamy w chłodnym miejscu.
  4. 4. Folię spożywczą rozkładamy na stole. Masę z crème fraîche rozkładamy w prostokąt (30cm/ 10cm) w środku kładziemy łososia Sous Vide, Całość zawijamy tak aby śmietana zakryła łososia równomiernie. Pozostawiamy "cukierka z crème fraîche" w lodówce na ok 2 godziny. Roladę odwijamy z folii obtaczamy ją w posiekanym koperku lub cienkim szczypiorku i dzielimy na porcje ok 2cm. Całość serwujemy na musie z malin.
    Folię spożywczą rozkładamy na stole. Masę z crème fraîche rozkładamy w prostokąt (30cm/ 10cm) w środku kładziemy łososia Sous Vide, Całość zawijamy tak aby śmietana zakryła łososia równomiernie. Pozostawiamy
Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
18:20, 12.05.2017
join the new social casino guide
Gość
10:38, 15.03.2013
Wygląda bosko!! Pozdrowionka, Aga:)
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube