Szczypior gotuje

Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.

Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Żelatyna E441 - 10 listków
Śmietana 36% - 250 ml
Wywar z ryby - 125 ml
Masło - 10 g
Szalotka - 1 sztuka mała
Mąka - 10 g
Śmietana 18% - 100 ml
Sezam czarny - wg. uznania
Kawior Czerwony - wg. uznania
Ocena
3.74
53
Średnia 3.74 / 5 (53 głosy)
Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.
  1. 1. Velouté: Pokrojoną w kostkę szalotkę smażymy na maśle. Dodajemy mąkę, mieszamy. Podlewamy odrobiną wywaru rybnego i śmietaną 18%. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Blendujemy dna gładką masę.
  2. 2. Łososia kroimy w kostkę, dodajemy sporządzone i schłodzone velouté i miksujemy całość w blenderze, doprawiamy białym pieprzem. Przecieramy uzyskaną masę przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w pozostałej części wywaru rybnego. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy z łososia dodajemy schłodzoną (nie stężałą) żelatynę mieszamy. Do masy dodajemy powoli ubitą śmietanę, łącząc całość.
  3. 3. Formę wykładamy folią spożywczą, na dno rozsypujemy sezam oraz wypełniamy masą z łososia. Ważne jest aby wypełnioną formę kilka razy uderzyć o blat stołu roboczego aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i masa była jednolita.
  4. 4. Formę wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę, wyciągamy za folię i porcjujemy wedle uznania. Na każdy kawałek dodajemy odrobinę kawioru dekorując mikro ziołami.
    Formę wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę, wyciągamy za folię i porcjujemy wedle uznania. Na każdy kawałek dodajemy odrobinę kawioru dekorując mikro ziołami.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube