Szczypior gotuje

Parfait z wątróbki drobiowej z musem z żurawiny i mleka kokosowego.

Parfait z wątróbki drobiowej z musem z żurawiny i mleka kokosowego.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Wątroba z kury - 400 g
Masło - 150 g
Jaja kurze - 1 sztuka duża
Calvados - 50 ml
Majeranek - 2 łyżki stołowe
Sól peklowa - 1 łyżka stołowa
Pieprz czarny - 1 łyżeczka do herbaty
Ocena
3.66
44
Średnia 3.66 / 5 (44 głosy)
Parfait z wątróbki drobiowej z musem z żurawiny i mleka kokosowego.
  1. 1. Oczyszczoną ze ścięgien wątróbkę drobiową włożyć do miksera, dodając jajko i przyprawy, zmiksować. Wlać alkohol i dodać zimne masło. Całość przetrzeć przez sito aby pozbyć się błonek i pozostałych żyłek. Formę do terriny wyłożyć folią, pozostawiając brzegi ok 6 cm. Masę z wątróbki drobiowej wylać do formy i brzegami folii złączyć na brzegach formy. Formę z wątróbką drobiową gotować 30 minut lub w kąpieli wodnej w 70*C. Jeżeli mamy możliwość gotowania przy pomocy sondy igłowej- temperatura parfait powinna osiągnąć 65*C.
  2. 2. Żurawinę zmiksować na gładką masę z mlekiem kokosowym, przetrzeć przez sito na gładką masę, schodzić w lodówce.
  3. 3. Gotowy parfait schłodzić, a następnie pokroić ostrym nożem na porcje ok 1,5cm. Serwujemy na zimnym sosie żurawinowo kokosowym, dekorując kiełkami lub ziołami.
    Gotowy parfait  schłodzić, a następnie pokroić ostrym nożem na porcje ok 1,5cm.
Serwujemy na zimnym sosie żurawinowo kokosowym, dekorując kiełkami lub ziołami.
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
21:15, 29.12.2014
Witam, Przepis na to parfait wydaje mi sie niezwykle interesujacy a podanie estetyczne, ale czemu poleca Pan sol peklowa a nie zwykla? Pozdrawiam
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube