Szczypior gotuje

Terrina drobiowa w paskach marchwi

Terrina drobiowa w paskach marchwi
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Pierś z kury - 450 g
Śmietana 22% - 250 ml
Marchew - 2 sztuka duża
Morele suszone - 10 sztuk
Sezam czarny - wg. uznania
Ocena
4.34
44
Średnia 4.34 / 5 (44 głosy)
Terrina drobiowa w paskach marchwi
  1. 1. Części maszynki do mielenia mięsa chłodzimy ok 60 minut. Mięso drobiowe kroimy w kostkę, zalewamy śmietaną i mrozimy ok 30 minut. Mięso należy następnie zmielić dwukrotnie używając sitka o najmniejszych otworach, przełożyć do miski i ponownie schłodzić. Mięso należy zmiksować w mikserze dodając białko. Doprawiamy mięso solą i pieprzem i poddajemy ponownemu schłodzeniu. 1/4 mięsa mielimy dwukrotnie z ugotowanym groszkiem tak aby mięso zabarwić na zielono. Pokrojoną w słupki morelę oraz sezam dodajemy do pozostałej części farszu i wyrabiamy. Schładzamy.
  2. 2. Obraną marchew kroimy w cienkie plastry (ok 2mm). Formę do terriny ( w tym przypadku w postaci trójkąta) wykładamy folią żaroodporną, wykładając "szczelnie" plastrami marchwi aby brzegi dotykały siebie.
  3. 3. Mocno schłodzony farsz (z groszkiem) wkładamy szybko do foremki wyłożonej marchwią, porcjami. Wygładzamy łyżką, co jakiś czas uderzamy o blat formą co zapobiegnie powstawaniu pęcherzyków powietrza pomiędzy nakładanymi warstwami. Nakładamy koleją warstwę z morelą i sezamem i czynność powtarzamy jak we wcześniejszej warstwie. Wystające brzegi marchwi zawijamy na farsz i dociskamy. Brzegi folii założyć na farsz.
  4. 4. Terrine pieczemy w piecu konwekcyjno- parowym w temperaturze 70*C gdzie sonda powinna być nastawiona na 68*C lub w "domowych warunkach" w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 140*C( ok 30 minut w zależności od wielkości formy do terriny)
    Terrine pieczemy w piecu konwekcyjno- parowym w temperaturze 70*C gdzie sonda powinna być nastawiona na  68*C lub w
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
09:51, 30.01.2014
Wygląda fantastycznie!
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube