Szczypior gotuje

Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.

Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Pierś z kury - 1 sztuka średnia
Olej sezamowy - 50 ml
Sezam biały i czarny - wg. uznania
Makaron ryżowy - 100 g
Kalafior - wg. uznania
Pomidor - 1 sztuka mała
Masło - 1 łyżka stołowa
Sake - 3 łyżki stołowe
Sos sojowy shoyu - 2 łyżki stołowe
Mirin - 1 łyżka stołowa
Cukier trzcinowy - 2 łyżki stołowe
Imbir (sok) - 25 g
Sałaty (różne) - 2 wg uznania
Ocena
4.25
44
Średnia 4.25 / 5 (44 głosy)
Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
  1. 1. Sos: Podgrzewać wszystkie składniki sosu (Masło,Sake lub wódka, sos sojowy (shoyu), Mirin (lub białe wino), cukier trzcinowy,imbir) na patelni lub w rondelku postawionym na niewielkim płomieniu kuchenki. Stale mieszać aż do uzyskania pożądanej konsystencji (gęsty, lejący się sos).
  2. 2. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy sezamowej. Do usmażonego kurczaka dodajemy ziarna sezamu oraz sos teriyaki.
  3. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minut, hartujemy zimną wodą. Ostudzony makaron możemy pokroić na paski ok 4cm długości, łączymy go z kurczakiem. Kalafior dzielimy na mniejsze „różyczki” i gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Pomidora obieramy ze skórki i dzielimy na kilka cząstek.
  4. 4. Mix sałat dzielimy na mniejsze listki i przekładamy do naczynia, pucharka w którym będziemy go serwować. Na sałaty nakładamy kurczaka wraz z makaronem, a na wierzchnią warstwę kilka „różyczek” kalafiora i cząstki pomidora.
    Mix sałat dzielimy na mniejsze listki i przekładamy do naczynia, pucharka w którym będziemy go serwować. Na sałaty nakładamy kurczaka wraz z makaronem, a na wierzchnią warstwę kilka „różyczek” kalafiora i cząstki pomidora.
  5. 5. Najlepiej moim zdaniem pasuje wino z Australii, półsłodkie, które ciągle wraca w przypadku aromatycznej i słonej kuchni. Słodycz pochodzi od szczepu Gewurztraminer. Kobieca sałatka i kobiece wino. Polecam!
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube