Szczypior gotuje

Fingerfood

Fingerfood
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Marchew - 1 sztuka mała
Matias - 4 sztuki
Skrzydło z kury - 4 sztuki
Skrzydło z kury - 4 sztuki
Ser Coreggio - 100 g
Marchew - 1 sztuka duża
Cebula - 1 sztuka mała
Papryka czerwona - 1 sztuka mała
Seler korzeniowy - 1 sztuka mała
Ogórek kiszony - 2 sztuki małe
Mleko 3,2% - 50 ml
Oliwki czarne bez pestek - wg. uznania
Pietruszka - 1 sztuka mała
Ogórek (długi) - 1 sztuka duża
Jaja kurze - 1 sztuka duża
Ser Feta - 50 g
Jaja kurze - 1 sztuka mała
Majonez - 1 łyżka stołowa
Sezam czarny - wg. uznania
Ogórek - 1 sztuka mała
Ziemniaki - 1 sztuka mała
Cebula czerwona - 1 sztuka mała
Ogórek kiszony - 1 sztuka
Sałata lodowa, roszponka, szpinak - wg. uznania
Jabłko - 1 sztuka mała
Musztarda dijon - 1 łyżka stołowa
Majonez - 1 łyżka stołowa
Oliwa z oliwek - 50 ml
Musztarda Dijon - 1 łyżeczka do herbaty
Ocet jabłkowy - 10 ml
Groszek zielony - wg. uznania
Sok z cytryny - wg. uznania
Kukurydza - wg. uznania
Ocena
4.49
49
Średnia 4.49 / 5 (49 głosy)
Sałatka jarzynowa w marchewkowym szaliku.
Składniki potrzebne do wykonania Sałatka jarzynowa w marchewkowym szaliku.
Marchew - 1 sztuka mała
Marchew - 1 sztuka duża
Seler korzeniowy - 1 sztuka mała
Pietruszka - 1 sztuka mała
Jaja kurze - 1 sztuka mała
Ziemniaki - 1 sztuka mała
Ogórek kiszony - 1 sztuka
Jabłko - 1 sztuka mała
Majonez - 1 łyżka stołowa
Musztarda Dijon - 1 łyżeczka do herbaty
Groszek zielony - wg. uznania
Kukurydza - wg. uznania
  1. 1. Warzywa korzenne myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na średnio miękko. Letnie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę ok 0,5cm. Jajko gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Ogórek kiszony kroimy w zapałkę dodając do pozostałych warzyw. Możemy także dodać wedle uznania groszek i kukurydzę. Jabłko ścieramy ze skórką na grubych oczkach dodajemy do warzyw, a następnie majonez mieszamy w naszej sałatce. Doprawiamy do smaku przyprawami (sól, pieprz, cukier) oraz musztardą Dijon. Grubą marchewkę kroimy na krajalnicy w cienkie plastry i gotujemy ok 2 minut w osolonej wodzie. Z sałatki robimy kulkę wielkości piłeczki do ping ponga i owijamy w marchewkowy szalik.
    Warzywa korzenne myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na średnio miękko. Letnie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę ok 0,5cm. Jajko gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Ogórek kiszony kroimy w zapałkę dodając do pozostałych warzyw. Możemy także dodać wedle uznania groszek i kukurydzę. Jabłko ścieramy ze skórką na grubych oczkach dodajemy do warzyw, a następnie majonez mieszamy w naszej sałatce. Doprawiamy do smaku przyprawami (sól, pieprz, cukier) oraz musztardą Dijon. Grubą marchewkę kroimy na krajalnicy w cienkie plastry i gotujemy ok 2 minut w osolonej wodzie. Z sałatki robimy kulkę wielkości piłeczki do ping ponga i owijamy w marchewkowy szalik.
Tatar z matiasa w ogórkowej obręczy.
Składniki potrzebne do wykonania Tatar z matiasa w ogórkowej obręczy.
Matias - 4 sztuki
Cebula - 1 sztuka mała
Ogórek kiszony - 2 sztuki małe
Ogórek (długi) - 1 sztuka duża
Majonez - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Śledzie namaczamy w zimnej wodzie ok 15 minut, czynność powtarzamy dwukrotnie.
    Śledzie namaczamy w zimnej wodzie ok 15 minut, czynność powtarzamy dwukrotnie.
  2. 2. Ogórka kiszonego, cebulę i śledzia kroimy w drobną kostkę. Odstawiamy łącząc składniki na sitko na ok godzinę czasu, doprawiając wcześniej odrobiną soli, świeżo mielonego pieprzu i cukru.
  3. 3. Zielonego długiego ogórka kroimy w cienkie długie plastry na krajalnicy, lub ostrym nożem.
  4. 4. Tatar łączymy z łyżką majonezu formując kulki zawijamy w plaster ogórka.
Vol au vent na trzy smaki.
Składniki potrzebne do wykonania Vol au vent na trzy smaki.
  1. 1. 1 farsz: ¼ papryki czerwonej ½ cebuli czerwonej 100g cukini sól , cukier, pieprz czarny Łyżeczka koncentratu pomidorowego Warzywa kroimy w drobną kostkę podsmażamy na maśle do miękkości, dodajemy koncentrat doprawiamy do smaku. Faszerujemy korpusy.
    1 farsz:
¼ papryki czerwonej 
½ cebuli czerwonej 
 100g cukini
sól , cukier, pieprz czarny
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
Warzywa kroimy w drobną kostkę podsmażamy na maśle do miękkości, dodajemy koncentrat  doprawiamy do smaku. Faszerujemy korpusy.
  2. 2. 2 farsz: Świeże liście szpinaku Ząbek czosnku 50ml śmietany 18% sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy starty na drobnych oczkach czosnek i podlewamy odrobiną śmietany. Odparowujemy doprawiając do smaku. Faszerujemy korpusy.
  3. 3. 3 farsz 100g grzybów ( kurki, podgrzybek lub pieczarki – wedle upodobań) ½ cebuli czerwonej sól, pieprz czarny, tymianek Umyte grzyby kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy pokrojona w piórka cebulę i smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku dodając również tymianek .Faszerujemy korpusy. Każdy z korpusów możemy zapiec z drobno startym serem w rozgrzanym piekarniku 180* kilka minut.
Zapałki ze skrzydełek w cieście sezamowym.
Składniki potrzebne do wykonania Zapałki ze skrzydełek w cieście sezamowym.
Skrzydło z kury - 4 sztuki
Mleko 3,2% - 50 ml
Jaja kurze - 1 sztuka duża
Sezam czarny - wg. uznania
  1. 1. Z podzielonych skrzydełek wybieramy część zawierającą 2 cienkie kostki. Rozdzielamy je krojąc nożem po długości wzdłuż kości. Mięso ściągamy z kostki ( palcami ) uważając aby na końcówce kostki trzymało się na chrząstce. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
    Z podzielonych skrzydełek wybieramy część zawierającą 2 cienkie kostki. Rozdzielamy je krojąc nożem po długości wzdłuż kości. Mięso ściągamy z kostki ( palcami ) uważając aby na końcówce kostki trzymało się na chrząstce. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
  2. 2. Sporządzamy ciasto: łącząc odrobinę papryki, sezamu i mąki wsypujemy do miseczki z mlekiem, dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ( jeżeli ciasto jest za gęste możemy rozrzedzić je odrobiną wody ( ciasto powinno być gęste ciężko lejące się ).
  3. 3. Zapałki ze skrzydełek trzymając za kostkę, mięso „moczymy „w cieście i wrzucamy na wcześniej rozgrzany olej lub do frytkownicy, smażąc ok 6 minut aby ciasto uzyskało złoty kolor.
Sałatka z serem feta w koszyczku.
Składniki potrzebne do wykonania Sałatka z serem feta w koszyczku.
Ser Coreggio - 100 g
Papryka czerwona - 1 sztuka mała
Oliwki czarne bez pestek - wg. uznania
Ser Feta - 50 g
Ogórek - 1 sztuka mała
Cebula czerwona - 1 sztuka mała
Sałata lodowa, roszponka, szpinak - wg. uznania
Musztarda dijon - 1 łyżka stołowa
Oliwa z oliwek - 50 ml
Ocet jabłkowy - 10 ml
Sok z cytryny - wg. uznania
  1. 1. Ser Coreggio ścieramy na drobnych oczkach, a następnie na rozgrzanej patelni teflonowej (bez użycia tłuszczu ) rozsypujemy ser i smażymy ok 1 minuty. Powoli odrywamy nasz „placek serowy„ i układamy na szklance obróconej dnem do góry, układając formę na sałatkę.
    Ser Coreggio ścieramy na drobnych oczkach, a następnie na rozgrzanej patelni teflonowej (bez użycia tłuszczu ) rozsypujemy ser i smażymy ok 1 minuty. Powoli odrywamy nasz „placek serowy„ i układamy na szklance obróconej dnem do góry, układając formę na sałatkę.
  2. 2. Cebulę kroimy w plastry, a resztę warzyw kroimy w słupki, łączymy ze sobą. Sałatę, liście roszponki i szpinaku myjemy i szarpiemy w dłoniach na mniejsze kawałki.
  3. 3. Sporządzamy sos : Musztardę Dijon łączymy i mieszamy z octem i sokiem z cytryny, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Powoli wlewamy oliwę z oliwek intensywnie mieszając aż sos będzie gęsty. Smak powinien być słodko ostry. Można wedle upodobań dodać odrobinę miodu. Pokrojony w kostkę ser feta wraz z warzywami układamy w koszyczku serowym, całość skrapiając sosem.
Pałki ze skrzydełek w otulinie bekonu.
Składniki potrzebne do wykonania Pałki ze skrzydełek w otulinie bekonu.
Skrzydło z kury - 4 sztuki
  1. 1. Skrzydełka dzielimy na 3 części, na zgięciach. Najgrubszą kostkę czyścimy z mięsa, ściągając mięso w na koniec kostki, naciągamy aby powstała kulka mięsa trzymająca się na chrząstce kostki.
    Skrzydełka dzielimy na 3 części, na zgięciach. Najgrubszą kostkę czyścimy z mięsa, ściągając mięso w na koniec kostki, naciągamy aby powstała kulka mięsa trzymająca się na chrząstce kostki.
  2. 2. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Wstawiamy do lodówki na 30 minut aby zamarynować mięso.
  3. 3. Następnie owijamy mięso ze skrzydełka w plaster boczku i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 130*. Boczek można podtrzymać na mięsie wbijając w boczek i skrzydełko wykałaczkę.
  4. 4. Resztę kostek ze skrzydełek wykorzystać możemy w następnym przepisie.
Fingerfood
  1. 1. Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia bezpośrednio za pomocą rąk (palców).
    Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia bezpośrednio za pomocą rąk (palców).
  2. 2. Przyjemna forma dań pasująca na bankiety, wesela, przyjęcia w domu i spotkania z przyjaciółmi.
  3. 3. Polecam życząc smacznego :)
Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
18:20, 24.04.2014
Gość
13:04, 19.12.2012
Swietna sprawa,m że potrfisz sie podzierlić swoją wiedzą z innymi, Twoje propozytcję sa świeytne. Pozdrawiam, żtyczę sukcesów
Szczypior
19:51, 15.07.2012
Jeżeli chodzi o składniki myślę, że warte "zachodu" będzie przygotowanie takich przekąsek. Są to produkty łatwo dostępne. Czas przygotowania zależy od umiejętności (myślę, że ok godzinka). Przedstawione przekąski są łatwe w przygotowaniu tak więc warto spróbować. Opłacalne jest, biorąc pod uwagę zadowolonych i zaskoczonych Gości, którzy zostaną zaproszeni do konsumpcji :) zapraszam do kulinarnej zabawy z fingerfood:)
Gość
13:24, 14.07.2012
wygląda nieprawdopodobnie pysznie;) a ile czasu zajmuje zrobienie tych pyszności?? ilość składników jest duża ale chyba się opłaci....
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube