Szczypior gotuje

Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.

Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Cukier trzcinowy - 50 g
Ocet balsamiczny - 100 ml
Masło - 50 g
Jabłko - 1 sztuka mała
Anyż gwiaździsty - 2 sztuki
Oúzo - 50 ml
Szparagi - 6 sztuk
Jaja kurze - 2 sztuki małe
Olej roślinny - wg. uznania
Sól morska - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Ocena
4.17
42
Średnia 4.17 / 5 (42 głosy)
Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.
  1. 1. Mus: Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier i zalewamy go octem balsamicznym, odparowując go na wolnym ogniu do postaci gęstego lejącego się musu.
  2. 2. Szparagi obieramy i gotujemy w pozycji pionowej, z niewielką ilością wody (szczytami szparagów ku górze) w wąskim garnuszku ok 5min. Całe jajko wbijamy do woreczka z odrobiną oliwy, solimy i pierzymy, woreczek zawiązujemy. Jajko gotujemy w rondelku ok 4 minut do momentu ścięcia się białka. Oczyszczoną ze ścięgien, umytą i wysuszoną wątróbkę smażymy na niewielkiej ilości masła ok 3minut, dokładając pokrojone w cząstki jabłka, gwiazdki anyżu na koniec solimy i pieprzymy. Wątróbkę podlewamy wódką anyżową, podpalamy i odparowujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę musu z octu balsamicznego. Na szparagach układamy wątróbkę i obok serwujemy jajko mole( w koszulce). Do dekoracji możemy użyć kiełków, liści botwinki, szpinaku itp.
    Szparagi obieramy i gotujemy w pozycji pionowej, z niewielką ilością wody (szczytami szparagów ku górze) w wąskim garnuszku ok 5min.
Całe jajko wbijamy do woreczka z odrobiną oliwy, solimy i pierzymy, woreczek zawiązujemy. Jajko gotujemy w rondelku ok 4 minut do momentu ścięcia się białka. 
Oczyszczoną ze ścięgien, umytą i wysuszoną wątróbkę smażymy na niewielkiej ilości masła ok 3minut, dokładając pokrojone w cząstki jabłka, gwiazdki anyżu na koniec solimy i pieprzymy. 
Wątróbkę podlewamy wódką anyżową, podpalamy i odparowujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę musu z octu balsamicznego.
Na szparagach układamy wątróbkę i obok serwujemy jajko mole( w koszulce). Do dekoracji możemy użyć kiełków, liści botwinki, szpinaku itp.
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
20:35, 09.11.2012
bardzo ciekawe danie. jestem ciekaw smaku wątróbki z anyżową wódką. napewno wypróbuje ten przepis. naprawdę popisowe danie.
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube