Szczypior gotuje

Chłodnik z zielonego ogórka, mięty i imbiru z pokruszonym serem kozim.

Chłodnik z zielonego ogórka, mięty i imbiru z pokruszonym serem kozim.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ogórek - 2 sztuki
Imbir - 50 g
Ser Chevre - 100 g
Limonka - 1 sztuka
Rzodkiewka - 1 pęczek
Koper ogrodowy - wg. uznania
Szczypiorek - 1 pęczek
Mięta - wg. uznania
Sól morska - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Cukier brązowy - wg. uznania
Ocena
4.07
45
Średnia 4.07 / 5 (45 głosy)
Chłodnik z zielonego ogórka, mięty i imbiru z pokruszonym serem kozim.
  1. 1. Wlewamy do miski jogurt. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy po długości na pół i łyżeczką „wyskrobujemy” pestki. Rzodkiewkę obrywamy z ogonków i liści, myjemy. Obydwa warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do jogurtu.
  2. 2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, a potem przez ściereczkę wyciskamy sok, albo wyciskamy kawałki w wyciskarce do czosnku. Sok imbirowy dodajemy do jogurtu. Koperek i szczypiorek siekamy drobno i dodajemy do jogurtu. Wyciskamy odrobinę soku z limonki i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Całość mieszamy aby wymieszać przyprawy, wstawiamy do lodówki, aż chłodnik będzie zimny.
  3. 3. Przed podaniem do chłodnika kruszymy odrobinę sera koziego oraz porwane liście mięty.
    Przed podaniem do chłodnika kruszymy odrobinę sera koziego oraz porwane liście mięty.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube