Szczypior gotuje

Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.

Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mleko 3,2% - 0.5 l
Cukier puder - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Jaja kurze - 1 sztuka duża
Olej rzepakowy - 50 ml
Sok z buraków - 2 łyżeczki do herbaty
Kurkuma - 2 łyżeczki do herbaty
Szpinak - 1 garść
Lody - wg. uznania
Truskawka - 0.5 kg
Pomarańcza - 1 sztuka duża
Ocena
4.14
44
Średnia 4.14 / 5 (44 głosy)
Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.
  1. 1. Mus: Połowę truskawek miksujemy za pomocą blendera na postać musu. Resztę truskawek użyjemy jako dekoracja/ dodatek do naleśników.
  2. 2. Ciasto: Mleko wlewamy do miseczki, dodajemy przesianą mąkę pszenną, rozbite jajka, odrobinę soli i 2 łyżeczki cukru, na koniec odrobinę oliwy. Całość miksujemy do postaci gęstego lejącego się ciasta naleśnikowego. Dzielimy go na 3 części.
  3. 3. Do pierwszej części ciasta naleśnikowego dodamy 2 łyżeczki soku z buraka, zamieszamy. Do drugiej części kurkumę, zamieszamy. Do pozostałej części dodamy świeże liście szpinaku i blendujemy za pomocą miksera.
  4. 4. Każdego naleśnika smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej wysmarowanej za pomocą pergaminu oliwą. Naleśniki smażymy do momentu ścięcia się ciasta z jednej strony i ściągamy z patelni.
  5. 5. Sposób podania: Pomarańcze kroimy na krajalnicy bądź nożem na ok 3-4mm, wykrawając środek, miąższ tak aby powstały nam cienkie długie paski. Na wystudzone naleśniki nakładamy gałkę loda, zawijamy w postać sakiewki i zawiązujemy w długie wąskie plasterki obranej pomarańczy. Na talerzu serwujemy mus, układając obok sakiewki z naleśników i całe truskawki. Do naleśników możemy użyć dżemy, musy posypki z cukru pudru i bitą śmietanę. Wszystko zależne jest od inwencji twórczej i „zachcianek” naszych dzieci bądź smakoszy.
    Sposób podania:
Pomarańcze kroimy na krajalnicy bądź nożem na ok 3-4mm, wykrawając środek, miąższ tak aby powstały nam cienkie długie paski. 

Na wystudzone naleśniki nakładamy gałkę loda, zawijamy w postać sakiewki i zawiązujemy w długie wąskie plasterki obranej pomarańczy.  Na talerzu serwujemy mus, układając obok sakiewki z naleśników i całe truskawki.

Do naleśników możemy użyć dżemy, musy posypki z cukru pudru i bitą śmietanę. Wszystko zależne jest od inwencji twórczej i „zachcianek” naszych dzieci bądź smakoszy.
Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
22:20, 28.01.2013
Ta pomarańcza, nie "kroimy [ten] pomarańcz" :D Pomarańcz to może być od biedy nazwa jakiejś farby (bo koloru nazwa brzmi "pomarańczowy")...
Gość
03:46, 27.01.2013
kandyzowana:)
Gość
19:35, 26.01.2013
ta pomarańcza!!!
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube