Szczypior gotuje

Grillowane polędwiczki wieprzowe z nowalijkami i sosem kokosowo malinowym.

Grillowane polędwiczki wieprzowe z nowalijkami i sosem kokosowo malinowym.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Wino Zweigelt - 50 ml
Imbir - 30 g
Olej rzepakowy - 50 ml
Malina - 100 g
Mleko kokosowe - 50 ml
Sól morska - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Kumin - wg. uznania
Szczypiorek - wg. uznania
Rzodkiewka - wg. uznania
Botwinka - wg. uznania
Szpinak wiosenny - wg. uznania
Roszponka - wg. uznania
Kwiaty jadalne, np. bratki - wg. uznania
Ocena
4.46
41
Średnia 4.46 / 5 (41 głosy)
Grillowane polędwiczki wieprzowe z nowalijkami i sosem kokosowo malinowym.
  1. 1. Polędwiczkę marynować będziemy godzinę w occie balsamicznym, czerwonym winie z dodatkiem soli, pieprzu, kuminu, imbiru pokrojonego w słupki oraz odrobiną świeżego tymianku i rozmarynu. Następnie podsmażymy mięso z każdej strony po 2 minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym i wstawimy do piekarnika na ok 6 minut w temp. 160*.
  2. 2. Szczypiorek i rzodkiewkę pokroimy wedle uznania i wymieszamy z resztą nowalijek. Maliny- użyłem w tym przypadku malin świeżych, połączymy z mleczkiem kokosowym i zblendujemy za pomocą miksera, na końcu przecedzając przez sitko aby pozbyć się pestek. Polędwiczkę pokroimy na kilka cienkich plasterków i zaserwujemy na naszej zieleninie skrapiając delikatnie naszym sosem.
    Szczypiorek i rzodkiewkę pokroimy wedle uznania i wymieszamy z resztą nowalijek.
Maliny- użyłem w tym przypadku malin świeżych, połączymy z mleczkiem kokosowym i zblendujemy za pomocą miksera, na końcu przecedzając przez sitko aby pozbyć się pestek.
Polędwiczkę pokroimy na kilka cienkich plasterków i zaserwujemy na naszej zieleninie skrapiając delikatnie naszym sosem.
  3. 3. Kulinarna podróż nie może się odbywać bez podróży z winem. Do sałatki, która jest mięsna proponuję Państwu charakterystyczny austriacki szczep Zweigelt. Znajdziecie Państwo w tym winie aromaty fiołków oraz wędzoną polską śliwkę, która kocha grillowaną polędwicę.
    Kulinarna podróż nie może się odbywać bez podróży z winem. Do sałatki, która jest mięsna proponuję Państwu charakterystyczny austriacki szczep Zweigelt. Znajdziecie Państwo w tym winie aromaty fiołków oraz wędzoną polską śliwkę, która kocha grillowaną polędwicę.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube