Szczypior gotuje

Wędzona polędwica wołowa z botwiną muśnięta sosem z sera lazur.

Wędzona polędwica wołowa z botwiną muśnięta sosem z sera lazur.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Olej sezamowy - 50 ml
Cebula biała - 1 sztuka mała
Masło - 25 g
Liście botwinki - 1 garść
Roszponka - 1 garść
Ser lazur - 50 g
Śmietana 30% - 150 ml
Wióry drewna bukowego - 1 garść
Sól morska - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Kwiaty jadalne - wg. uznania
Ocena
4.23
47
Średnia 4.23 / 5 (47 głosy)
Wędzona polędwica wołowa z botwiną muśnięta sosem z sera lazur.
  1. 1. Mięso czyścimy ze ścięgien oraz marynujemy w sosie Worcester ok 1 godzinę. Następnie mięso podsmażymy na oliwie sezamowej z każdej strony po ok 2 minuty. Na końcu doprawimy solą i pieprzem. Na dno garnka równomiernie rozsypiemy wióry z drewna bukowego i rozgrzejemy je aż zaczną dymić. Położymy na nich talerz z mięsem, szczelnie zamykając garnek. Ściągamy natychmiast z ognia i przez 15 minut podwędzamy. Potem podpieczemy w rozgrzanym do 160* piekarniku ok 5 minut i wychłodzimy w lodówce.
  2. 2.  Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zrumienionej cebuli dodamy pokruszony ser, a następnie podlejemy odrobiną śmietany i odparujemy do postaci sosu. (wedle upodobań do sosu możemy dolać odrobinę białego wina i je zredukować wraz ze śmietaną). Doprawimy niewielką ilością soli i pieprzu. Sos serwujemy na mięsie.
  3. 3. Po ok 2 godzinach wychłodzone mięso pokroimy cienko nożem lub na krajalnicy i będziemy układali na talerzu. Na polędwicę położymy świeże, umyte, młode liście botwiny i roszponki. Doskonałą dekoracją będzie jadalny kwiatek bratka.
    Po ok 2 godzinach wychłodzone mięso pokroimy cienko nożem lub na krajalnicy i będziemy układali na talerzu. Na polędwicę położymy świeże, umyte, młode liście botwiny i roszponki. Doskonałą dekoracją będzie jadalny kwiatek bratka.
  4. 4. Wołowina i ser pleśniowy to idealna para dla czerwonego wina, a gdy mięso jest podwędzone to nic innego niebanalne Barolo od Rivetto. Poczujecie tu Państwo prawdziwy bukiet i aromaty róży, herbaty oraz skóry, która będzie idealnie współgrać z delikatnie podwędzoną wołowiną. Barolo Serallunga, Rivetto, DOCG 2007
    Wołowina i ser pleśniowy to idealna para dla czerwonego wina, a gdy mięso jest podwędzone to nic innego niebanalne Barolo od Rivetto. Poczujecie tu Państwo prawdziwy bukiet i aromaty róży, herbaty oraz skóry, która będzie idealnie współgrać z delikatnie podwędzoną wołowiną. Barolo Serallunga, Rivetto, DOCG 2007
  5. 5. Drugim wyborem jest ekstraktywne wino z Australi Artisan`s Blend kupaż szczepów Cabernet Sauvignon oraz Syraha, który wspaniale udaje się właśnie w Australii. To wytrawne wino nie ugnie się przy tej aromatycznej przystawce. Poszukajcie w nim państwo aromatów jeżyn. Artisan`s Blend, Australia, 2008.
    Drugim wyborem jest ekstraktywne wino z Australi Artisan`s Blend kupaż szczepów Cabernet Sauvignon oraz Syraha, który wspaniale udaje się właśnie w Australii. To wytrawne wino nie ugnie się przy tej aromatycznej przystawce. Poszukajcie w nim państwo aromatów jeżyn. Artisan`s Blend, Australia, 2008.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube