Szczypior gotuje

Gotowana na mleku kokosowym i liściach kafiru z grzybami shitake, kurczakiem i krewetkami

Gotowana na mleku kokosowym i liściach kafiru z grzybami shitake, kurczakiem i krewetkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Liście kafiru - 4 sztuki
Trawa cytrynowa - 1 gałązka
Pasta curry zielona - wg. uznania
Pasta curry czerwona - wg. uznania
Mleko kokosowe - 200 ml
Krewetka tygrysia - 4 sztuki
Pierś z kury - 200 g
Grzyby shitake - 8 sztuk
Sos Oyster - wg. uznania
Sok z limonki - wg. uznania
Sól morska - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Papryka chilli - 1 sztuka
Cukier trzcinowy - wg. uznania
Ocena
4.02
42
Średnia 4.02 / 5 (42 głosy)
Gotowana na mleku kokosowym i liściach kafiru z grzybami shitake, kurczakiem i krewetkami
  1. 1. Sporządzamy wywar: zagotowujemy ok 0,5 l wody. Dodajemy pokrojoną trawę cytrynową, papryczkę chilli i liście kafiru. Gotujemy ok 15 minut. Wywar przecedzamy przez sito do drugiego rondelka.
  2. 2. Do zupy dodajemy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka i gotujemy ok 4 minut. Do wywaru dodajemy mleko kokosowe. Zupę doprawiamy odrobiną pasty curry, solą, cukrem, pieprzem, dodajemy także kilka kropel sosu Oyster oraz sok z limonki. Smak zupy powinien być odświeżający (ostry, delikatnie kwaskowaty i słodki mocno intensywny w zapachu).
  3. 3. Oczyszczone krewetki i pokrojone grzyby shitake dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 2 minuty. Liście kolendry dodajemy do zupy przed podaniem.
    Oczyszczone krewetki i pokrojone grzyby shitake dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 2 minuty.
Liście kolendry dodajemy do zupy przed podaniem.
Komentarze (8) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
08:40, 07.06.2013
Gość
08:39, 07.06.2013
Nie broniąc autora - co w niej jest -złym wydaniem-? Raczej powinna być smaczna.
Gość
06:16, 07.06.2013
Moja propozycja?Przeróbka zupy tajskiej w złym wydaniu.
Szczypior
20:53, 04.06.2013
Kto powiedział/ napisał, że jest to przepis tajski? Proponuję spróbować przygotować, ocenić smak i propozycję jaką docenili Goście, którzy nie doszukiwali się tu kuchni tajskiej tylko połączenia składników i orzeźwiającego smaku jaki daje moja propozycja na zupę.
Gość
04:19, 19.04.2013
Przykład jak można zepsuć przepis tajski
Gość
17:59, 02.02.2013
wow. pyyyycha!
Szczypior
19:42, 02.04.2012
Liście kafiru = liście limonki azjatyckiej. Liście limonki (mrożone) można zakupić w sklepach z azjatycką żywnością, widziałem pewnego razu także w zamrażarkach hipermarketu Carrefour. Zielone liście "podobne" do liści laurowych o intensywnym zapachu limonki. Nadają potrawą orzeźwiającego cytrynowego zapachu i aromatu. Zapach stanowi kombinację aromatów werbeny, limonki i geranium. Pozdrawiam
Gość
09:52, 02.04.2012
Co to jest kafir???? nie ma tego w encyklopedii niam.... wygląda super smakowicie ale gdzie szukać składników?
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube