Szczypior gotuje

Polędwiczka opasana bekonem marynowana w koprze włoskim i imbirze na puree z zielonego groszku i Carpaccio pomidora

Polędwiczka opasana bekonem marynowana w koprze włoskim i imbirze na puree z zielonego groszku i Carpaccio pomidora
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Polędwiczka wieprzowa - 2 sztuka średnia
Koper włoski/Fenkuł - 1 gałązka
Imbir - 50 g
Pomidor - 2 sztuka średnia
Ziemniaki - 4 sztuka średnia
Groszek zielony - 200 g
Szpinak - wg. uznania
Sól morska - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
Ocena
4.02
43
Średnia 4.02 / 5 (43 głosy)
Polędwiczka opasana bekonem marynowana w koprze włoskim i imbirze na puree z zielonego groszku i Carpaccio pomidora
  1. 1. Polędwiczkę myjemy, suszymy, dzielimy na 4 równe kawałki krojąc w poprzek włókien mięsa. Myjemy i obieramy imbir, krojąc go podobnie jak koper włoski w zapałkę. Rozgniatamy w palcach i obkładamy nasze mięso. Doprawiamy przyprawami i dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Każdy stek owijamy w plaster boczku i na zakładce spinamy wykałaczką. Wstawiamy do lodówki na ok 30minut.
  2. 2. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody gotując do miękkości. Cedzimy, rozgniatamy praską na puree. Dodajemy pulpę pomidorową i rozgniatamy w ziemniakach na gładką masę. Doprawiamy do smaku.
  3. 3. Groszek wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy ok 2-3 minut. Cedzimy, a następnie blendujemy za pomocą miksera na gładką masę.
  4. 4. Pomidory obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plasterki układamy na talerzu.
  5. 5. Mięso smażymy od strony mięsa po 3 minuty z każdej strony, a następnie wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (160°C) na ok. 10 minut. Polędwiczka powinna być delikatnie różowa w środku i soczysta tym samym.
  6. 6. Na środek Carpaccio z pomidora serwujemy ciepłe puree i na nim układamy nasze mięso. Tuż obok dania nakładamy łyżką puree z groszku i rozciągamy wzdłuż talerza. Całość dania dekorujemy listkami roszponki, szpinaku i rukoli.
    Na środek Carpaccio z pomidora serwujemy ciepłe puree i na nim układamy nasze mięso. Tuż obok dania nakładamy łyżką puree z groszku i rozciągamy  wzdłuż talerza. Całość dania dekorujemy listkami roszponki, szpinaku i rukoli.
Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Szczypior
19:27, 26.03.2012
Włókna polędwiczki "idą" po długości sztuki mięsa-czyli wzdłuż, pokroić w poprzek tz. w tym przypadku przekroić ją na pół lub na 4 równe części (przeciwnie niż "idą" włókna mięsa). Mam nadzieję, że rozjaśniłem sytuację z krojeniem:)
Gość
19:36, 25.03.2012
Dlaczego nie dodajecie video? byłoby bardziej zrozumiałe, ten przepis wygląda super, ale chciałabym zobaczyć co znaczy "Polędwiczkę myjemy, suszymy, dzielimy na 4 równe kawałki krojąc w poprzek włókien mięsa"? przecież są różne kawałki itd. Super przepis ale nie wiem czy będę umiała tak zrobić ;)
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube