Szczypior gotuje

Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.

Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Pierś z kaczki - 2 sztuka średnia
Podudzie z kaczki - 2 sztuka średnia
Oliwa z oliwek - 50 ml
Kapusta czerwona - 1 sztuka mała
Cebula biała - 1 sztuka mała
Jabłko - 2 sztuka średnia
Ocet jabłkowy - 50 ml
Ziemniaki - 4 sztuka średnia
Mąka pszenna typ 550 (luksusowa) - 8 łyżeczek do herbaty
Jaja kurze - 1 sztuka średnia
Szpinak - 100 g
Masło - 50 g
Rodzynki - 50 g
Miód lipowy - 1 łyżeczka do herbaty
Majeranek - wg. uznania
Sól morska - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Ocena
3.78
46
Średnia 3.78 / 5 (46 głosy)
Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
  1. 1. Rozgrzewamy piekarnik 130°C. Pierś z kaczki oraz pałkę nacieramy przyprawami i podlewamy sokiem pomarańczowym marynując 30 minut. Pierś oraz pałkę obsmażamy na oliwie z oliwek z dwóch stron po 5 minut, a następnie pieczemy w żaroodpornym naczyniu pałkę 1 godzinę dokładając następnie pierś i piekąc razem kolejne 15 minut.
  2. 2. Sos: Z powstałego tłuszczu z pieczenia sporządzić sos dodając rodzynki, sok z pomarańczy. Mieszamy gotując w rondelku ok. 5 minut odparowujemy dodajemy schłodzone masło.
  3. 3.  Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Dodajemy jajko, świeży szpinak i miksujemy w melakserze. Wyrabiamy ciasto dodając powoli mąkę. Formujemy wałek grubości palca i kroimy pod skosem. Wrzucamy do osolonego wrzątku przed podaniem dania, aż wypłyną na wierzch.
  4. 4. Modra kapusta: Boczek kroimy w drobną kostkę smażymy bez tłuszczu w rondelku. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonego boczku dusimy do miękkości. Kapustę czerwoną obieramy z brzydkich liści, myjemy, a następnie szatkujemy na drobne piórka .Dodajemy do boczku i cebuli podsmażając 2 minuty. Następnie dolewamy ok 200 ml przegotowanej wody. Kapustę dusimy ok 20 minut dodając przyprawy i ocet jabłkowy aby nie stracić koloru. 1 jabłko ścieramy ze skórką na grubych oczkach dodajemy na koniec do kapusty.
  5. 5. 2 jabłko kroimy w cienkie plasterki smarując miodem, pieczemy w piekarniku z kaczką ok 5 minut.
    2 jabłko kroimy w cienkie plasterki smarując miodem, pieczemy w piekarniku z kaczką ok 5 minut.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube