Szczypior gotuje

Pieczona gicz cielęca na musie z suszonych pomidorów z salsą warzywną i wasabi puree.

Pieczona gicz cielęca na musie z suszonych pomidorów z salsą warzywną i wasabi puree.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Marchew - 2 sztuka średnia
Oliwa z oliwek - 50 ml
Papryka czerwona - 1 sztuka średnia
Papryka zielona - 1 sztuka średnia
Papryka żółta - 1 sztuka średnia
Cukinia - 1 sztuka średnia
Cebula czerwona - 1 sztuka średnia
Czosnek - 1 ząbek
Pomidor - 1 sztuka duża
Ziemniaki - 4 sztuka średnia
Wasabi / chrzan japoński - 1 łyżeczka do herbaty
Śmietana 22% - 150 g
Koper ogrodowy - 2 gałązki
Suszone pomidory - 100 g
Pieprz czarny - wg. uznania
Sól morska - wg. uznania
Bazylia pospolita - wg. uznania
Oregano - wg. uznania
Papryka słodka w proszku - wg. uznania
Sezam biały - wg. uznania
Majeranek - wg. uznania
Ocena
3.98
44
Średnia 3.98 / 5 (44 głosy)
Pieczona gicz cielęca na musie z suszonych pomidorów z salsą warzywną i wasabi puree.
  1. 1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Gicz cielęcą natrzyj przyprawami, papryką słodką, sezamem i oliwą, piecz w żaroodpornym naczyniu w piekarniku przez ok 2,5 godziny.
  2. 2. Wasabi puree: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, cedzimy. Dodajemy łyżeczkę chrzanu wasabi i podlewamy odrobiną śmietany. Przed podaniem dodajemy siekany koperek.
  3. 3. Mus : Odsączone z oliwy suszone pomidory podsmażamy w rondelku dodając 1/2 śmietany i przyprawiamy do smaku. Całość gotujemy ok. 5 minut i blendujemy za pomocą miksera. Przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek z pomidora.
  4. 4. Salsa warzywna: Warzywa po kolei kroimy w małą kostkę i każde z osobna smażymy na niewielkiej ilości oliwy aby lekko zmiękły. Doprawiamy do smaku. Podsmażone warzywa dajemy na durszlak, a soki z warzyw dodajemy do naszego musu pomidorowego.
  5. 5. Sposób podania: Mus nakładamy i rozcieramy za pomocą łyżki, salsę warzywną układamy obok pieczonej giczy, po przeciwnej stronie serwując puree ziemniaczane.
    Sposób podania:
Mus nakładamy i rozcieramy za pomocą łyżki, salsę warzywną układamy obok pieczonej giczy, po przeciwnej stronie serwując puree ziemniaczane.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube