Szczypior gotuje

Cztery odsłony łososia bałtyckiego.

Cztery odsłony łososia bałtyckiego.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Łosoś - 300 g
Ser coreggio - 40 g
Burak ćwikłowy - 1 sztuka średnia
Sos teriyaki - wg. uznania
Sezam czarny - wg. uznania
Masło - 25 g
Sól morska - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Roszponka - wg. uznania
Kiełki lucerna - wg. uznania
Ocena
3.77
44
Średnia 3.77 / 5 (44 głosy)
Cztery odsłony łososia bałtyckiego.
  1. 1. Obranego buraka doprawiamy solą i pieprzem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 130°C ok. 30 minut.
  2. 2. Ser Coreggio kroimy w cienkie plasterki (2 szt.) i smażymy na patelni teflonowe j- bez tłuszczu - ok 1 minutę z każdej strony. Ciepłego "chipsa" układamy na butelce tworząc półksiężyc.
  3. 3. Surowego łososia sprawiamy, usuwamy ości i skórę, wycinamy tłuszcz od strony skóry. Dzielimy na 6 równych części w postać kwadratu o bokach 3 cm. Dwa kawałki kroimy drobno w postać tatara doprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy odrobinę sosu teriyaki i czarny sezam, mieszamy. Dwie kolejne części doprawiamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony. Pozostałą część ryby gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty.
  4. 4. Sos: Śmietanę podgrzewamy i dodajemy odrobinę sera gorgonzola, redukujemy do postaci sosu.
  5. 5. Ostudzonego buraka kroimy w cienkie plastry, układając na talerzu. Sosem "skrapiamy" buraka i układamy po przekątnych talerza naszego łososia. Na przeciwko tatara z łososia układamy w postaci różyczki łososia wędzonego.
  6. 6. Na środku talerza układamy "chipsa serowego" oraz kilka liści roszponki i kiełków lucerny.
    Na środku talerza układamy
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
19:31, 25.03.2012
Wygląda przepysznie! ja bym pomarynował w occie jabłkowym buraka przez 1-2 godz... ;) wszystko kewstią smaku, a ja lubię połączenie łososia z imbirem, sosem teryaki, lub czymś kwaśnym. Pozdrawiam
O mnie
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy . więcej »
Współpraca
Zapraszam na mój fanpage
Zapraszam na mój program Coolinaria z Radia Park Fm z Kędzierzyna Koźla na youtube