W poprzednim artykule skupiłem się na często spotykanym w życiu każdego restauratora i kucharza "problemie" - o wspólnym dopasowaniu osobowości aby przyszła podjęta współpraca była udana i przyniosła obustronne korzyści.



W dzisiejszych czasach odzwyczailiśmy się ufać własnej intuicji, a to ona jest przy pierwszym spotkaniu najważniejsza. Wystarczy kilka pierwszych minut aby nasze odczucia były miernikiem przyszłej możliwej współpracy.


Jeżeli w pierwszych minutach rozmowy czujemy, że przyszły partner nie pasuje do naszego obrazu "poszukiwanej osobowości" zdajmy sobie sprawę z tego, że współpraca nie będzie się układać. Kierujmy się wtedy zdrowym rozsądkiem, ponieważ "branie czegoś na siłę" bez swoistego przekonania może okazać się szybko fiaskiem przyszłej kooperacji.


Może zdarzyć się także taka sytuacja, że dopiero po miesiącu czy dwóch współdziałania zauważysz pewne cechy tej osoby, które stanowczo utrudniają Wam relacje bądź też w życiu lub charakterze jednej ze stron może się coś zmienić diametralnie, że jedynym wyjściem będzie zakończenie współpracy.


Wraz z nabytym doświadczeniem łatwiej nam będzie ocenić z jakimi ludźmi się nam dobrze współpracuje, a od jakich lepiej trzymać z daleka. Jest to normalne i zrozumiałe.


Jest wiele aspektów, na które warto zwrócić uwagę przy pierwszym spotkaniu aby dokonać właściwego wyboru. Starajmy się tak dobierać sobie pracowników czy tez pracodawców abyśmy mieli poczucie ukierunkowania na wspólne działanie. Na pewno bardzo ważnym elementem jest także udana komunikacja oraz wzajemny szacunek.


 


Entuzjazm, umiejętność motywowania innych do działania, odwaga - brak strachu przed porażką oraz umiejętne wykorzystanie wspólnych doświadczeń do realizacji zamierzonego celu to kolejne cechy, które pozwolą budować wspólne relacje oraz pomogą w dążeniu do realizacji każdego wyzwania stawianego na co dzień przez życie. Dodatkowym atutem będzie widoczna ambicja, nie godzenie się na przeciętność, chęć tworzenia czegoś więcej i wiara w siebie oraz wiara na powodzenie wspólnego projektu.


 


Warto szukać osób, które będą cechowały się otwartością, naturalnością, umiejętnością przyznawania się do błędów i porażek. Pozytywność podejścia do rozmowy, otwarta komunikacja, dzielenie się swoimi przemyśleniami i pomysłami powinna być widoczna już na początku rozmowy.


Zaufanie ciężko jest zdobyć od razu- tak pewnie myśli wielu , moim zdaniem jest inaczej. Umiejętne pokierowanie swoją osobą, będzie miało duży wpływ na szybkie zaufanie obu stron do siebie. Dodając wartości takie jak pozytywne podejście do drugiej osoby+ autentyczność + otwarcie na nowe+ umiejętność słuchania i rozmowy = budowa autentycznych relacji dobrej współpracy.


Dając od siebie dużo, dużo możesz zyskać. Zasada zbierania owoców będzie zależna od tego jak dużo obie strony włożą w wspólne zaangażowanie w dobrą współpracę.


Czego sobie i Wam życzę. Pozdrawiam