Od kiedy zacząłem się interesować kuchnią zimną, stałem się wielbicielem detalu, by z prostych po skomplikowane przepisy "gotować" potrawy, które będzie cechować zmienność i własna dynamika. Można stworzyć różnorakie potrawy „mono porcjowe” z różnych zakątków świata, w której nawet dekoracja wprowadza do dania coś szczególnego, a każdy kęs dania to eksplozja nietuzinkowych smaków w ustach. Zimna kuchnia, jak żadna inna dziedzina kulinariów jest dla mnie wyzwaniem, cechuje się różnorodnością, możliwością kombinowania ze smakami i z produktami co na pewno motywuje mnie jako kucharza do własnych poszukiwań i tworzenia kreatywnej kuchni.



Zimna kuchnia jest polem do popisu dla każdego kreatywnego kucharza, pasjonaty gotowania czy profesjonalisty, dlatego chciałbym w kilku najbliższych postach zobrazować kuchnię zimną w kilkunastu odsłonach, przekazać podstawowe wiadomości z zakresu technik pracy, sztuki kulinarnej wykorzystywanej w zimnej kuchni, specjałów znanych na całym świecie, jak tapas, amuse gule, sałaty, meze, fingerfood, antipasti, po zimne przystawki, musy, pasztety, terriny, sery i wiele innych.
Oczywiście zobrazowanych w zdjęciach, przepisach nie pomijając przy tym obszernej wiedzy podstawowej z wykorzystaniem technik kulinarnych, których używam na co dzień w swojej kuchni.

Dla mnie kuchnia zawsze była nauką dlatego też chciałbym podzielić się swoją wiedzą z innymi, tym samym zachęcam do czytania i praktycznego wykorzystania przepisów kuchni zimnej, którą już niebawem przedstawię w kilkunastu odsłonach.
Z kulinarnymi pozdrowieniami 
Szczypior